Чудне речи Цариградског Патријарха

Чудне речи Цариградског Патријарха

11. септембар 2018

У своме обраћању Сабору Цариградске Патријаршије[1], пре нешто више од недељу дана, Патријарх Вартоломеј је изнео једну више него чудну аналогију. Мислим да је важно, са жаљењем, посебно је истакнути зато што она много говори о еклисиологији свештеноначалија Цариградске патријаршије нашег времена.

Његова Светост изнео је своје поређење тако што је напрје навео речи са почетка Јеванђеља по Јовану: „У почетку беше Слово, …у њему беше живот, и живот беше светслост људима.“ (Јн 1.1,4).

А одмах затим и следеће речи: „Почетак Православне Цркве је Васељенски патријархат; у овоме је живот, и живот је светлост Црквама“…“Православље не може да постоји без Васељенског патријархата“.

Чини се да, по речима Цариградског Патријарха, оно што је за људе Слово (Реч, Логос) који даје живот и просветљење, за Цркве је то Цариградска Патријаршија. И као што без Логоса нема живота ни светлости, тако ни Цркве немају живота ни светлости без Цариградске Патријаршије. Дакле, Цариградска Патријаршија се представља као неки „Логос“ Црквама, и као пандан или (можда сурогат) истинском Логосу који „просвећује и освећује свакога човека који долази на свет“.[2] А када Он сам просвећује свакога човека како онда непосредно не просвећује Цркву своју, Тело своје?

Из патријархове аналогије се може извући еклисиолошки закључак да је Цариградска патријаршија, по Патријарху Вартоломеју, sui generis, светлост и живот, a све остале Цркве су само рецептори одбљеска цариградске светлости и живота. Али и више од тога. Сам извор, то јест почетак Православне Цркве јесте, опет по Патријарху Вартоломеју, ни мање ни више него управо Цариградска Патријаршија. Не Христос, Света Тројица, него Цариградска Патријаршија.

Питамо се заједно са митрополитом Иларионом (Алфејевим)[3], који је коментарисао ово обраћање Патријарха Вартоломеја, а где је Црква била до четвртог века док није било Цариградске Патријаршије? Да ли је могуће да ни Апостоли нису били у Цркви? Или можда још релевантније питање, с обзиром на околности, како је Црква постојала у временима у којима је Цариград падао у јерес?

В.Г.

[1] https://www.uocofusa.org/news_180901_1.html

[2] Молитва из Часослова (први час)

[3] http://orthochristian.com/115613.html

One thought on “Чудне речи Цариградског Патријарха

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s