Са чим ћемо изићи пред Св Саву?

Са чим ћемо изићи пред Св Саву?

Да вам је пре отприлике десетак година (мање или више), неко рекао да ће кроз десет година да се појави епископ у Српској Православној Цркви који ће говорити да су избор и рукоположење Св Саве били неканонски, да је аутокефалија СПЦ додељена држави, а не Цркви, да је сама та аутокефалија добијена на неканонски начин, и слично, убеђен сам да бисте то са неверицом одбацили као немогућу ствар.

Такође, уверен сам да бисте помислили, да чак и кад би се такво нешто десило, да би сви епископи, сво свештенство, сав верујући народ, истог момента устали и побунили се. Свако на свој начин, и свако према својим могућностима. Против оваквих, небивалих, речи.

За осам стотина година ово се није десило у СПЦ. Никоме то није падало на памет. Нико од епископа, нико од свештенства, нико међу верницима, нико међу историчарима, канонистима, теолозима, то није тврдио. Равно осам векова! Али незамисливе ствари се понекад дешавају.

Saint_Sava,_Patriarchate_of_Peć_(2)

Данас имамо угледног Епископа који је ипак овакво нешто изрекао. И шта се десило? Да ли се десило било шта од онога што би, верујем, већина помислила да ће да се деси? Да ли је неко рекао „опрости Владико ниси у праву“! Не! Нису устали епископи, није устало свештенство, није устао верни народ.[1] Не чују се историчари, теолози, канонисти. Ни реч се не чује! Ни слово се не чује!

Питам се, дакле, са чиме ћемо изаћи пред Св Саву? Шта ћемо му рећи као своје оправдање? Да ли ћемо рећи да нисмо приметили? Да ли ћемо рећи да нисмо чули? Да ли ћемо рећи да нисмо разумели? Да ли ћемо рећи да смо имали много других обавеза? Да ли ћемо рећи да смо имали важнијег посла? Да ли ћемо рећи да то није био наш посао? Да ли ћемо рећи да смо очекивали да ће други нешто да кажу? Да ли ћемо рећи да те речи нисмо схватили озбиљно?

Опрости нам Св Саво! Опрости нам све оно што учинисмо, а није требало, и све оно што не учинисмо, а требало је! И не остави Ти нас, као што ми остависмо Тебе!

чтец Ведран Гагић

 1. мај 2019.г.

pecat mali

[1] Уз огромно поштовање неколицини изузетака.

 

 

 

П.С.

Будући да неки људи доживљавају овај текст као осуђивање или прозивку било кога, хоћу да напоменем следеће.

1. Нити кога осуђујем, нити кога прозивам. Просто исказујем своје жаљење због ситуације у којој се СВИ налазимо.

2. Када кажем нико се не оглашава, требало би да је јасно да је ово речено у пренесеном смислу, а не буквално. Јер се, уосталом, као што се види у фусноти, најдубље захваљујем малобројнима који нешто рекоше. А ако се захваљујем то онда значи да није да се буквално нико није огласио.

3. Ни у којем случају не би требало да се текст схвати као ниподаштавање дела оних малобројних људи који се јесу огласили. Уосталом, и ја сам у „истом кошу“ као и сви остали.

3. Чињеница ипак јесте да су они који су нешто рекли веома малобројни имајући у виду да у Сабору имамо, колико, око 40ак Епископа? Међу, клиром имамо колико хиљада? Исто тако огроман број теолога. Имамо веома гласне коментаторе на све могуће теме, и међу мирјанима, имамо и зилоте разних врста, итд. А на ову тему, сума сумарум, имамо гробну тишину, с обзиром на огромне таланте говорништва на разне теме.

4. Има и оних који су деловали на друге начине за које можда не знамо, које не видимо, или које превиђамо. Или људе који не могу нешто јавно да кажу, од којих се то и не очекује. Али које Бог и Св Сава виде. Овај текст је написан и при потпуном разумевању ових чињеница.

 

7 thoughts on “Са чим ћемо изићи пред Св Саву?

 1. Драги у Христу брате Ведране, не знам колико звучи као комплимент али ти си Бака Прасе ,,православног интернет неба“ и само настави да разобличаваш све Максимове лажи и обмане, а имаш материјала широм ,,интернет неба“ за два живота ако те не мрзи да тражиш и слушаш старе и нове изјаве и читаш небулозе и салату од речи, стручно речено. Ипак теби препуштамо реч ми који не умемо овако лепо да пишемо као ти, али то не значи да си усамљен у својим запажањима и свом вапају над више него жалосним стањем у коју је један епископ довео СПЦ. Ево како већина то доживљава:
  1) срамота нас је и од људи ван Цркве и колега на послу што се овако нешто догађа и радо бисмо покренули и неку петицију, али не желимо да скрећемо пажњу на једну небитну и психички озбиљно болесну особу са несрећном титулом епископа која не би прошла ни на једном конкурсу ни за место портира осим у данашњој СПЦ, а опет сви желимо да приведемо људе око себе баш тој истој СПЦ и ту смо се нашли у незгодном положају шта и како ваља чинити,
  2) сви у Сабору и Синоду врло добро знају и за много веће проблеме које Максим прави Цркви од ових изјава око Украјине и сви они поодавно већ имају трансфер блама и хавта их паника чим он се он негде појави или узима микрофон или четкицу у руке или седа за тас(а)татуру или поново пред микрофон када интервјуише самог себе,
  3) не мислимо да се треба усредсредити на њега (јер он је већ сменио самога себе и само се чека тај званични датум) него се превасходно треба усмерити на секту коју је оформио око себе и која је сада већ озбиљна претња, а њима не вреди ништа писати нити доказивати јер не би били секта када би били иоле разумни људи, али би требало писати и говорити јавно о њима као појави која нас је просто снашла и упозорити ширу јавност,
  4) та секта ће постојати дотле док је толеришу у Сабору и Синоду они који је толеришу и праве дил са нечастивим јер су или озбиљно уцењени или имају неку добит у томе да Максим некако опстане још коју годину, а онда ће га баш они лично сменити уз наду да ће и секту лако угасити. Видећемо. Ствар им се отела контроли јер знају и сами са ким тикве саде.
  Ти само настави овако да нас све инспиришеш у духу Господа Христа, Светог Саве, Аве, Николаја, Василија Острошког и Петра Цетињског тј. у Духу свега што је Истинито, Праведно, Часно, Поштено, Чисто, Љубави достојно, у Духу свега на добром гласу, а они који свесно бирају оца лажи лош избор праве што ће се врло брзо показати баш на примеру Милана Васиљевића.

  Свиђа ми се

 2. Христос воскресе браћо и сестре!
  Мирјани морај уда знају шта се дешава, али морамо да се молимо Господу да нас сачува од прелести и превара. Сачувајмо се од осуда, а Бог ће своју Цркву сачувати.
  Јер ,,ни врата пакла је неће разорити“.

  Свако добро од Господа.

  Свиђа ми се

 3. Будући да неки људи доживљавају овај текст као осуђивање или прозивку било кога, хоћу да напоменем следеће.

  1. Нити кога осуђујем, нити кога прозивам. Просто исказујем своје жаљење због ситуације у којој се СВИ налазимо.

  2. Када кажем нико се не оглашава, требало би да је јасно да је ово речено у пренесеном смислу, а не буквално. Јер се, уосталом, као што се види у фусноти, најдубље захваљујем малобројнима који нешто рекоше. А ако се захваљујем то онда значи да није да се буквално нико није огласио.

  3. Ни у којем случају не би требало да се текст схвати као ниподаштавање дела оних малобројних људи који се јесу огласили. Уосталом, и сам сам у „истом кошу“ као и сви остали.

  3. Чињеница ипак јесте да су они који су нешти рекли веома малобројни имајући у виду да у Сабору имамо, колико, око 40ак Епископа? Међу, клиром имамо колико хиљада? Исто тако огроман број теолога. Имамо веома гласне коментаторе на све могуће теме, и међу мирјанима, имамо и зилоте разних врста, итд. А на ову тему, сума сумарум, имамо гробну тишину, с обзиром на огромне таланте говорништва на разне теме.

  4. Има и оних који су деловали на друге начине за које можда не знамо, које не видимо, или које превиђамо. Али које Бог и Св Сава виде. Овај текст је написан и при потпуном разумевању ове чињенице.

  Свиђа ми се

 4. Мало више вере у Владике и Патријарха, претерао си у ревности1 Биће одлука Сабора и то ћемо да испоштујемо а ти се смири у Господу и немој више да пишеш без благослова Владике јер то је грех.

  Свиђа ми се

  1. Не би било лоше да се мало подучиш основама Православне вере, пре него што одлучиш да јавно подучаваш некога („без благослова Владике“)

   На пример, за почетак да Православни верују „у једнога Бога Оца….“ и узми даље читај како стоји у Вјерују. Не помиње се нигде ВЕРА у Владике и Патријарха.

   Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s