Црквено-родбинске везе (хумореска)

Црквено-родбинске везе (хумореска)

1. Познто је да у томосима свих помесних Цркава, којима је додељена аутокефалија, стоји да се та новоаутокефална Црква, од момента добијања аутокефалије, има сматрати сестринском Црквом свима осталим аутокефалним Црквама.
2. Такође знамо да је у тзв. украјинском томосу нова тзв. „Православна Црква Украјине“ (т.ј., тачније, уједињени расколници), од стране Фанара ипак названа само њеном „ћерком Црквом“, а не сестринском Црквом. И као таква није равноправна са осталим Црквама, и потчињена је фанарској „мајци“.
3. Још знамо да у свакој могућој прилици клирици Фанара опсесивно истичу то фанарско мајчинство.
4. Постоји анегдота у којој се приповеда о томе како непозната жена долази на нечија врата, покуца, а кад јој отворе каже: „ја сам ваша тетка Маша и дошла сам да живим с вама“.
5. Знамо да је у складу са овом анегдотом и фанарска „Мајка“ дошла да „живи“ са „својом“ украјинском ћерком. То јест, узела је да се користи неким „покућством“, правима и привилегијама, као што су ставропигије ($), дијаспора ($), разрези ($),..итд ($$$). А да у исто време своју ћерку проглашава вечито недораслом за самостално одлучивање и за друге свари које су инхерентне статусу једне аутокефалне ђерке, хоћу рећи, Цркве.

Screenshot_20190724-225220_MX5

Ово ме наводи на мисао да на нивоу најпростије логике постоји битна препрека за признавање аутокефалног статуса „ћерки“ (чак и да занемаримо друге еклисиолошке и канонске препреке). Јер, о ироније, ни „мајка“, која ћерки формално даје аутокефалију, суштински јој је не признаје.

А још је занимљивије да такав непризнајући однос према ћерки мајку не спречава да се „црквено-родбински“ огребе и окористи на рачун те исте ћерке-копилета. Рекло би се, тетка Маша је хтела само да се усели, и све је учинила да би се уселила.

Али има још једна занимљивост. Будући да смо ми као Црква, сестра цариградској Цркви, па према томе у црквено-родбинским односима смо ваљда нека невољна украјинска црквена тетка. Без обзира што је наша сестрична, и ванбрачна, и дивља, и нелегитимна, питам се постоје ли какве привилегије ($) које можемо да тражимо, а да јој за узврат у ствари ништа не дамо, попут њене „мајке“?

Screenshot_20190724-223649_MX5
Имате ли родбинске везе? О дааа! Имам! Везана сам за накит, кола, некретнине …

Имајући у виду напред речено, по логици, али не и по вероватноћи, следи да бисмо и ми могли да покуцамо и кажемо овој ванбрачној и дивљој сестрични „ми смо ваша тетка СПЦ и дошли смо да узмемо покоју ставропигију ($), можда и нешто у дијаспори ($), …“. А затим да свеједно наставимо да ову фанарску ћерку сматрамо ванбрачним, и дивљим, и нелегитимним, копилетом. Уосталом, као што рекох, и „мајка“ је сматра незрелом и ограниченом…и слично.

Ако може мајка, а што не би могла и тетка? Међу сестрама не треба да важи стара латинска пословица quod licet Iovi, non licet bovi. Јер су сестре равноправне, зар не? Или ипак за нас важи ова пословица о волу, а за Фанар она анегдота о тетка Маши? Ја ипак нисам до краја уверен ко ће на крају бити bovi, као ни шта ће све Маши пасти на ум.

У међувремену, нама ваља озбиљно размишљати о оснивању ставропигија по нашој дијаспори, као и о генералном чишћењу и кречењу, јер нам нагло отпадају слова са натписа, и заглавља. А Маша је јако несташна.

чтец Ведран Гагић

24. јул 2019.

pecat mali

2 thoughts on “Црквено-родбинске везе (хумореска)

  1. Хм, да ли је „лажа од почетка“ икада нешто дао што није касније многоструко наплатио, и то у валути која није била договорена?
    Сетиће се многи касније, али постоји ризик да то буде прекасно.

    Свиђа ми се

  2. Не рекох у коментару – добро ти изгледа ова благосатирична варијанта, брате Ведране. Могуће је да такав укус чланка има бољи одјек у умовима читалаца. Боже дај!

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s